ă,î,â,ş,ţ,Ă,Î,Â,Ş,Ţ

Home

Regulament electoral 2015

REGULAMENTUL ELECTORAL din 17 iulie 2015
privind alegerea conducerii Colegiului Medicilor din RomÂnia
EMITENT: COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMÂNIA


PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 7 august 2015
Data intrarii in vigoare : 7 august 2015

CAP. I - Dispozitii generale

ART. 1
(1) Membrii consiliului judetean, respectiv ai Consiliului Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, reprezentantii în Adunarea generala nationala a Colegiului Medicilor din România, precum si membrii comisiei de cenzori se aleg prin vot direct, secret si liber exprimat de catre membrii colegiului judetean, respectiv ai Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.
(2) Reprezentantii în Consiliul national al Colegiului Medicilor din România se aleg prin vot secret din rândurile membrilor consiliului local si ai reprezentantilor locali în Adunarea generala nationala a Colegiului Medicilor din România de catre acestia, reuniti într-o sedinta comuna de alegeri. Procedura se desfasoara sub coordonarea Biroului executiv nou-ales.

ART. 2
Dreptul de vot, precum si dreptul de a fi ales în organele de conducere le au numai medicii membri ai Colegiului Medicilor din România.

ART. 3
Dreptul de a alege si de a fi ales se poate exercita numai în cadrul colegiului al carui membru este medicul respectiv.

ART. 4
(1) O persoana poate candida atât pe lista membrilor consiliului local, cât si pe aceea a reprezentantilor în Adunarea generala nationala a Colegiului Medicilor din România.
(2) Nu se va putea candida concomitent pentru mandatele prevazute la alin. (1) si pentru mandatul de membru în comisia de cenzori.

ART. 5
În vederea organizarii si desfasurarii alegerilor se vor organiza comisii electorale locale de catre consiliile judetene si de catre Consiliul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, respectiv o Comisie Electorala Centrala organizata de catre Biroul executiv al Consiliului national al Colegiului Medicilor din România si aprobata de Consiliul national al Colegiului Medicilor din România.

ART. 6
(1) Membrii comisiilor electorale nu pot candida la functiile elective din cadrul Colegiului Medicilor din România în legislatura pentru care se organizeaza alegerile.
(2) Înaintea alegerii în aceasta functie, ei se vor angaja în scris ca îsi vor exercita mandatul pe toata durata functionarii comisiei si ca nu candideaza la o functie electiva în legislatura pentru care se organizeaza respectivele alegeri.

CAP. II - Comisiile electorale

SEC?IUNEA 1 - Comisia electorala de la nivelul colegiului teritorial

ART. 7
(1) Comisia electorala de la nivelul colegiului teritorial este formata din 5-15 membri, în functie de numarul membrilor colegiului respectiv, aprobati în mod individual de catre consiliul local la propunerea biroului.
(2) În sedinta de numire a comisiei electorale se va fixa data primei întruniri a comisiei, data care trebuie sa fie cu cel putin 20 de zile calendaristice înaintea datei alegerilor.

ART. 8
(1) Comisiile electorale nu sunt subordonate consiliilor judetene, respectiv Consiliului Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti sau birourilor acestor consilii.
(2) Comisiile electorale îsi vor desfasura activitatea sub supravegherea si controlul Comisiei Electorale Centrale, respectând Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Statutul Colegiului Medicilor din România si prezentul regulament.

ART. 9
Comisia electorala va functiona la sediul consiliului local. Acesta va pune la dispozitia comisiei, pe toata durata functionarii sale, un spatiu corespunzator desfasurarii activitatilor, asigurând totodata conditiile materiale necesare functionarii comisiei si organizarii alegerilor.

ART. 10
(1) La prima întrunire, comisia electorala îsi va alege dintre membrii sai un presedinte si un secretar.
(2) Presedintele conduce sedintele si activitatea comisiei electorale si este singurul abilitat sa faca publice datele si informatiile ce decurg din activitatea comisiilor electorale. În absenta presedintelui, aceste atributii sunt preluate de secretar.
(3) În lipsa presedintelui, sedinta va fi condusa de secretarul comisiei.

ART. 11
În termen de 3 zile de la data constituirii sale, comisia electorala, prin presedinte, va comunica Comisiei Electorale Centrale componenta comisiei, functiile detinute în cadrul comisiei de fiecare membru, adresa sediului unde îsi desfasoara activitatea, numerele de telefon si fax.

ART. 12
(1) Deciziile comisiei electorale se iau cu majoritate de voturi în prezenta a minimum jumatate plus unu dintre membrii sai.
(2) În cazul egalitatii de voturi la luarea unei decizii, votul presedintelui (sau, în lipsa acestuia, al secretarului) este decisiv.
(3) Prezenta presedintelui sau a secretarului este obligatorie.

ART. 13
?edintele comisiei electorale vor fi consemnate de catre secretarul comisiei în procese-verbale de sedinta, care vor fi semnate de catre presedinte, secretar si ceilalti membri prezenti ai comisiei electorale.

ART. 14
Deciziile emise de catre comisia electorala sau orice alt act emanând de la aceasta vor fi semnate de catre presedinte si secretar.

ART. 15
Pe timpul functionarii sale comisia electorala va avea o stampila proprie, care va fi tinuta de catre presedintele comisiei sau, în lipsa acestuia, de catre secretar.

ART. 16
Comisia electorala va informa imediat Comisia Electorala Centrala despre problemele aparute în legatura cu interpretarea si aplicarea prezentului regulament si se va conforma deciziilor de îndrumare ale Comisiei Electorale Centrale.

ART. 17
(1) Atributiile comisiei electorale locale:

  1. organizeaza desfasurarea alegerilor la nivel local;
  2. preia pe baza unui proces-verbal listele cu membrii colegiului local;
  3. aproba listele actualizate si lista finala cu alegatori;
  4. primeste candidaturile depuse;
  5. verifica îndeplinirea conditiilor de fond si forma pentru ca o persoana sa poata candida, înregistrând candidaturile care îndeplinesc cerintele legale si respingându-le pe cele neconforme;
  6. solutioneaza întâmpinarile referitoare la propria activitate si contestatiile cu privire la actele si operatiunile sale;
  7. face publice, prin afisare, la sediul comisiei si pe site-ul colegiului teritorial, candidaturile depuse; listele pot fi afisate si la sediile institutiilor medicale din aria de competenta a colegiului respectiv;
  8. comunica Comisiei Electorale Centrale numarul de alegatori si candidatii la functiile de conducere;
  9. urmareste procesul de tiparire a buletinelor de vot cu sprijinul tehnic si financiar al colegiului local;
  10. pastreaza sub sigiliu buletinele de vot, comanda de tiparire a buletinelor de vot, copia de pe documentul de plata a tiparirii buletinelor de vot si procesul-verbal de primire a buletinelor de vot;
  11. conduce operatiunile de votare, luând toate masurile de ordine în localul în care are loc votarea;
  12. numara voturile, stabileste valabilitatea voturilor exprimate, totalizeaza voturile exprimate si stabileste rezultatele alegerilor;
  13. redacteaza în doua exemplare procesele-verbale de desfasurare a alegerilor si procesul-verbal al rezultatelor finale;
  14. înainteaza Comisiei Electorale Centrale un exemplar al procesului-verbal de desfasurare a alegerilor si un exemplar al procesului-verbal al rezultatelor finale;
  15. organizeaza, daca este cazul, noi alegeri;
  16. acrediteaza, la cerere, observatori ai societatii civile, inclusiv din presa, care vor sa urmareasca desfasurarea alegerilor;
  17. emite mandatele celor alesi;
  18. îndeplineste orice alta activitate privind alegerile dispusa de catre Comisia Electorala Centrala sau stabilita prin prezentul regulament.

(2) Cu cel putin 7 zile înaintea datei alegerilor, comisia electorala judeteana sau a municipiului Bucuresti, prin grija presedintelui si a secretarului, publica pe site-ul colegiului teritorial listele cu alegatori si asigura accesul public la liste la sediul colegiului teritorial.
(3) Cu ocazia afisarii listei se va întocmi un proces-verbal, în care se va mentiona data afisarii.

ART. 18
Dupa validarea alegerilor locale de catre Comisia Electorala Centrala, comisia electorala locala emite mandatele, convoaca în termen de maximum 5 zile consiliul judetean si înregistreaza candidaturile pentru biroul local.

ART. 19
(1) Prima sedinta a consiliului local de alegere a biroului este condusa de catre comisia electorala locala.
(2) Dupa alegerea biroului consiliului local, comisia electorala locala îsi înceteaza de drept activitatea, fiind considerata dizolvata.

SEC?IUNEA a 2-a - Comisia Electorala Centrala

ART. 20
Comisia Electorala Centrala este formata din 7 membri propusi de Biroul executiv al Consiliului national al Colegiului Medicilor din România si aprobati în mod individual de catre Consiliul national al Colegiului Medicilor din România, care, în sedinta de aprobare a comisiei, va stabili si prima data de întrunire a acesteia.

ART. 21
(1) Comisia Electorala Centrala va functiona la sediul central al Colegiului Medicilor din România.
(2) Biroul executiv al Consiliului national al Colegiului Medicilor din România va pune la dispozitia Comisiei Electorale Centrale, pe toata durata functionarii sale, un spatiu corespunzator desfasurarii activitatilor, asigurând totodata conditiile materiale necesare functionarii comisiei.

ART. 22
Prin grija Biroului executiv, Comisia Electorala Centrala va avea la dispozitia sa un secretariat tehnic condus de catre secretarul comisiei.

ART. 23
(1) La prima sedinta, Comisia Electorala Centrala îsi va alege dintre membrii sai un presedinte si un secretar.
(2) Presedintele conduce sedintele Comisiei Electorale Centrale si este singurul abilitat sa faca publice datele si informatiile decurgând din activitatea comisiilor electorale.

ART. 24
(1) Deciziile Comisiei Electorale Centrale se iau cu majoritate de voturi, în prezenta a minimum 5 dintre membrii sai; prezenta presedintelui sau a secretarului este obligatorie.
(2) În cazul egalitatii de voturi la luarea unei decizii, votul presedintelui este decisiv.
(3) În lipsa presedintelui, la egalitate de voturi, votul secretarului este decisiv.

ART. 25
?edintele Comisiei Electorale Centrale vor fi consemnate de catre secretarul comisiei în procesele-verbale de sedinta, care vor fi semnate de catre presedinte, secretar si ceilalti membri prezenti ai Comisiei Electorale Centrale.

ART. 26
Deciziile emise de catre Comisia Electorala Centrala sau orice alt act emanând de la aceasta vor fi semnate de catre presedinte si secretar.

ART. 27
Pe timpul functionarii sale Comisia Electorala Centrala va avea o stampila proprie, care va fi tinuta de catre presedintele comisiei sau, în lipsa acestuia, de catre secretar.

ART. 28
Atributiile Comisiei Electorale Centrale:

  1. urmareste si asigura respectarea si aplicarea corecta a dispozitiilor legale, statutare, privitoare la alegeri si a dispozitiilor prezentului regulament pe întreg teritoriul tarii;
  2. asigura si raspunde de interpretarea uniforma a acestor dispozitii;
  3. emite decizii de îndrumare cu privire la aplicarea Regulamentului de organizare a alegerilor;
  4. rezolva întâmpinarile referitoare la propria sa activitate si contestatiile cu privire la modul de constituire, componenta si activitatea comisiilor electorale locale;
  5. primeste si solutioneaza contestatiile declarate împotriva deciziilor comisiilor electorale locale;
  6. primeste listele cu candidati trimise de catre comisiile electorale locale;
  7. primeste procesele-verbale de desfasurare a alegerilor întocmite de catre comisiile electorale locale, precum si procesele-verbale continând rezultatele alegerilor;
  8. valideaza alegerile desfasurate la nivelul colegiilor teritoriale, în termen de maximum 3 zile de la primirea documentelor;
  9. convoaca, în termen de maximum 10 zile de la validarea alegerilor, noul Consiliu national al Colegiului Medicilor din România si conduce prima sedinta a Consiliului national al Colegiului Medicilor din România în care se va alege Biroul executiv al Consiliului national al Colegiului Medicilor din România.

ART. 29
Dupa alegerea Biroului executiv al Consiliului national al Colegiului Medicilor din România, Comisia Electorala Centrala îsi înceteaza activitatea, fiind considerata dizolvata.

CAP. III - Candidaturile

ART. 30
Declaratiile de candidaturi se vor depune personal la secretariatul consiliului local, conform calendarului electoral aprobat de consiliul local.

ART. 31
Declaratia de candidatura se va completa pe un formular-tip elaborat de Comisia Electorala Centrala si va cuprinde urmatoarele:

  1. numele si prenumele, domiciliul, specialitatea, gradul profesional si, acolo unde este cazul, titlul stiintific;
  2. mandatele detinute (inclusiv perioada) pâna în prezent în organele de conducere ale Colegiului Medicilor din România;
  3. mandatul sau mandatele pentru care doreste sa candideze;
  4. functiile pe care le detine în alte organisme statale, administrative, sindicale ori profesionale;
  5. declaratia pe propria raspundere conform careia, în situatii de incompatibilitate, îsi va rezolva situatia în termenul prevazut de lege;
  6. data si semnatura.

ART. 32
(1) Campania electorala se încheie cu 48 de ore înainte de începerea procesului de votare.
(2) În cazul în care în timpul campaniei electorale un candidat foloseste termeni injuriosi sau indecenti la adresa altor colegi ori a corpului profesional, comisia electorala va sesiza Comisia de disciplina.

ART. 33
Dupa expirarea termenului de depunere a candidaturilor, comisiile electorale încheie un proces-verbal prin care constata ramânerea definitiva a candidaturilor.

ART. 34
(1) Comisia electorala locala va întocmi listele finale cu candidaturi si le va trimite împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a ramânerii definitive a candidaturilor Comisiei Electorale Centrale, cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor.
(2) Listele finale cu candidati, în ordinea alfabetica, vor fi afisate prin grija comisiei electorale locale la sediul acesteia si pe pagina web a colegiului respectiv, putând fi afisate în spitale si în alte unitati medicale din teritoriul de competenta.
(3) Listele finale vor avea urmatoarele mentiuni: data, locul si programul de desfasurare a alegerilor.

CAP. IV - Buletinele de vot

ART. 35
(1) Comisia Electorala Centrala aproba si comunica comisiilor electorale locale modelul buletinelor de vot.
(2) Numarul de foi al buletinelor de vot va fi stabilit de catre comisia electorala locala în functie de numarul candidatilor.
(3) Buletinele de vot se vor tipari de catre comisiile electorale locale cu sprijinul material si logistic al colegiilor locale.
(4) Un model al buletinelor de vot se va afisa la sediul comisiei electorale locale cu cel putin 3 zile înaintea datei votarii, dupa ce a fost vizat si anulat de presedintele comisiei electorale locale.

ART. 36
(1) Vor exista 3 modele de buletine de vot, în functie de mandatul pentru care se candideaza.
(2) În buletinul de vot candidatii vor fi trecuti în ordine alfabetica, mentionându-se numele, prenumele, specialitatea si gradul profesional.

ART. 37
Buletinele de vot vor fi tiparite cu cel putin 5 zile înaintea datei votarii si vor fi primite pe baza de proces-verbal de catre comisia electorala locala, care, dupa verificarea conformitatii si a exactitatii continutului, le va pastra sub sigiliu pâna în ziua votarii.

ART. 38
(1) Pe buletinele de vot se va mentiona numarul maxim al mandatelor pentru care se candideaza, potrivit Legii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Numarul membrilor supleanti se va stabili de catre comisia electorala locala, potrivit urmatoarelor proportii:

  1. pâna la 500 de medici cu drept de vot ... 3;
  2. între 501 si 1.000 de medici cu drept de vot ... 5;
  3. între 1.001 si 2.000 de medici cu drept de vot ... 7;
  4. peste 2.000 de medici cu drept de vot ... 9.

(3) Potrivit acelorasi proportii se va stabili si numarul supleantilor pentru Adunarea generala nationala a Colegiului Medicilor din România.

ART. 39
(1) Buletinele de vot se vor asigura în numar suficient, conform listelor cu alegatori, cu un plus de 5% fata de numarul alegatorilor.
(2) Buletinele de vot vor fi autentificate de catre comisia electorala locala prin aplicarea stampilei proprii pe fata buletinului de vot, în momentul înmânarii buletinului de vot catre alegator.

ART. 40
Buletinele neconforme, inexacte, deteriorate sau cele completate gresit de catre alegatori în timpul votarii vor fi anulate prin mentiunea si semnatura presedintelui (sau a secretarului, în lipsa presedintelui), aplicându-se totodata si stampila comisiei electorale locale.

CAP. V - Desfasurarea votarii

ART. 41
(1) Votarea se va desfasura la sediul comisiei electorale si/sau în alte locuri aprobate în prealabil de catre consiliul colegiului teritorial si precizate în listele cu candidaturile ramase definitive.
(2) Data, locul si programul de desfasurare ale votarii vor fi comunicate cu cel putin 5 zile înaintea votarii si într-un ziar local.

ART. 42
Votarea va avea loc numai în prezenta a minimum jumatate plus unu dintre membrii comisiei electorale locale; prezenta presedintelui comisiei sau, în lipsa temporara a acestuia, a secretarului comisiei electorale este obligatorie.

ART. 43
(1) Alegerile se vor desfasura pe o perioada de 3 zile consecutive, între orele 8,00-20,00.
(2) Cu o ora înaintea începerii votarii, presedintele comisiei electorale locale, în prezenta celorlalti membri, verifica urnele, existenta listelor electorale, a buletinelor de vot si, dupa închiderea urnelor, le sigileaza aplicând stampila sectiei comisiei electorale locale peste semnatura sa, a secretarului si a înca unui membru al comisiei.
(3) Presedintele este obligat sa ia masurile necesare pentru exprimarea secreta a votului si pentru ca alegerile sa decurga în bune conditii, luând, cu consultarea comisiei electorale, toate masurile de natura a asigura desfasurarea votarii.

ART. 44
(1) La sfârsitul orelor de votare, presedintele comisiei electorale împreuna cu secretarul si cu înca un membru al comisiei, în prezenta celorlalti membri ai comisiei, vor sigila fanta prin care se introduc buletinele de vot, vor întocmi un proces-verbal cu privire la desfasurarea votarii din ziua respectiva, aratând numarul persoanelor care au votat, numarul buletinelor de vot folosite si al celor anulate.
(2) Listele cu alegatori, buletinele de vot ramase si cele anulate, precum si stampila sectiei de votare vor fi depozitate în conditii de maxima securitate, de regula într-un fiset metalic, care va fi închis si sigilat în prezenta persoanelor mentionate la alin. (1). În aceleasi conditii se va închide si încaperea în care se gaseste urna de votare.
(3) Despre toate aceste operatiuni se va face mentiune în procesul-verbal întocmit la sfârsitul zilei de votare.
(4) În limita posibilitatilor se poate apela la paza militarizata a locurilor de votare.

ART. 45
La desfasurarea alegerilor (atât pentru turul I, cât si pentru turul II) pot participa observatori locali, nationali sau straini acreditati, în prealabil, cu cel putin 3 zile înaintea datei alegerilor, de catre comisia electorala locala sau centrala. Numarul maxim de observatori va fi stabilit de catre consiliul local astfel încât buna desfasurare a alegerilor sa nu fie perturbata. Observatorii pot participa, la cerere, si la procesul de numarare a voturilor.

ART. 46
(1) Comisia Electorala Centrala poate desemna un membru al sau sa controleze desfasurarea alegerilor.
(2) Acesta nu va avea competenta de a lua masuri cu privire la desfasurarea votarii, ci doar de a supraveghea si controla desfasurarea alegerilor si va întocmi la sfârsitul activitatii sale un proces-verbal în care va consemna cele constatate.

ART. 47
În afara membrilor comisiei electorale locale, a reprezentantului Comisiei Electorale Centrale si a observatorilor acreditati, nicio alta persoana nu poate stationa în incinta în care are loc votarea mai mult decât timpul necesar votarii.

ART. 48
(1) Fiecare medic cu drept de vot, dupa ce se legitimeaza si semneaza în lista de votare, primeste de la membrii comisiei electorale locale un buletin de vot pe care se va aplica stampila comisiei electorale de catre presedinte sau secretar.
(2) Medicii membri ai colegiului respectiv care nu se regasesc pe listele de votare vor fi înscrisi de catre presedintele comisiei sau de catre secretarul acesteia în listele de votare, mentionându-se toate datele de identificare din buletinul/cartea de identitate sau pasaport, precum si locul de munca rezultat din prezentarea legitimatiei de serviciu sau orice alt act doveditor.

ART. 49
(1) Alegatorii vor vota separat, astfel încât sa se asigure exprimarea secreta a votului.
(2) Votarea se va face prin aplicarea stampilei "Votat" în dreptul numelui candidatului pentru care se doreste exprimarea votului.

CAP. VI - Stabilirea si constatarea rezultatelor alegerilor

ART. 50
(1) Dupa închiderea votarii, în prezenta celorlalti membri ai comisiei electorale si, dupa caz, a celorlalte persoane care au dreptul sa asiste la votare, presedintele comisiei procedeaza la inventarierea si sigilarea buletinelor de vot ramase neîntrebuintate, întocmind în acest sens un proces-verbal, si numai dupa aceea are loc deschiderea urnelor.
(2) Buletinele de vot nefolosite pot fi distruse dupa validarea alegerilor.
(3) Buletinele de vot folosite vor fi pastrate pentru o perioada de 5 ani de la desfasurarea alegerilor.
(4) Numaratoarea voturilor începe imediat dupa încheierea procesului de votare. Odata ce urna a fost desigilata, nu se poate întrerupe numaratoarea voturilor pâna la finalizarea acesteia si întocmirea procesului-verbal.

ART. 51
(1) Sunt nule buletinele de vot care:

  1. nu poarta pe prima fata stampila comisiei electorale locale;
  2. au alta forma sau alt model decât cele aprobate;
  3. nu sunt complete;
  4. sunt albe (pe care nu s-a exprimat votul);
  5. au aplicata stampila "Votat" pe un numar mai mare de candidati decât numarul mandatelor pentru care se candideaza.

(2) Voturile care au una sau mai multe exprimari pozitive, dar pentru celelalte nume de candidati sau o parte dintre ele nu s-a mentionat nimic, vor fi considerate valabile doar pentru candidatii pentru care s-a exprimat votul.

ART. 52
Rezultatul se va consemna în 3 tabele separate, pentru consiliul local, pentru Adunarea generala nationala a Colegiului Medicilor din România si pentru comisia de cenzori.

ART. 53
(1) Dupa deschiderea urnelor si numararea voturilor, presedintele comisiei electorale locale încheie câte un proces-verbal, în doua exemplare, pentru fiecare dintre cele 3 liste.
(2) Procesul-verbal va cuprinde:

  1. numarul alegatorilor: suma alegatorilor de pe listele initiale si listele suplimentare întocmite potrivit art. 48. alin. (2);
  2. numarul alegatorilor care s-au prezentat la votare;
  3. numarul total al voturilor valabil exprimate;
  4. numarul voturilor nule;
  5. numarul voturilor valabil exprimate obtinute de catre fiecare candidat;
  6. expunerea pe scurt a întâmpinarilor, contestatiilor si a modului de solutionare a lor;
  7. starea sigiliilor de pe urne la închiderea votarii;
  8. numarul buletinelor de vot primite;
  9. numarul buletinelor de vot ramase neîntrebuintate sau anulate.

(3) Procesele-verbale se vor semna de presedinte, de secretar si de ceilalti membri prezenti ai comisiei si vor purta stampila acesteia.

ART. 54
(1) Daca în urma numararii voturilor si a verificarii listelor de votare, la sfârsitul turului I, se constata ca alegerile nu sunt valabile datorita neîntrunirii conditiei de participare de doua treimi din numarul membrilor cu drept de vot, se va face mentiune despre acest lucru în procesele-verbale.
(2) Turul II al alegerilor se va organiza la maximum doua saptamâni, dar nu mai putin de o saptamâna de la data alegerilor precedente, în aceleasi conditii, folosindu-se aceleasi liste de candidati si alegatori.
(3) Turul II al alegerilor se considera valabil indiferent de numarul alegatorilor care au participat la vot.
(4) Decizia de organizare a unor noi alegeri va fi mentionata în procesul-verbal.
(5) Pentru al doilea tur, pe buletinele de vot, inclusiv pe cele nefolosite, ramase de la turul I, se va înscrie, prin stampilare, mentiunea "turul II".

ART. 55
(1) Daca alegerile au fost valabil organizate, prin întrunirea numarului de votanti, se vor stabili rezultatele în vederea atribuirii mandatelor.
(2) Atribuirea mandatelor se va face în ordinea descrescatoare a numarului de voturi si pâna la ocuparea numarului legal de mandate.
(3) În caz de voturi egale, departajarea se va face prin tragere la sorti, la care pot participa si cei în cauza.
(4) Primul candidat neales ca membru devine membru supleant. Ceilalti membri supleanti vor fi stabiliti în ordinea descrescatoare a numarului de voturi.

ART. 56
La primirea mandatului, candidatul ales semneaza o declaratie-tip (al carei model va fi elaborat de Comisia Electorala Centrala); prin aceasta, el declara pe propria raspundere ca, în situatia în care se afla într-o situatie de incompatibilitate, se obliga sa o rezolve în termenul prevazut de lege.

ART. 57
În cazul în care unul dintre mandatele titularilor devine vacant, supleantii vor lua locul titularilor, în ordinea numarului de voturi obtinute.

ART. 58
Comisia electorala locala va întocmi, în doua exemplare, cele 3 procese-verbale de stabilire a rezultatelor finale, dintre care câte un exemplar va fi înaintat, în termen de maximum 3 zile de la terminarea votarii, Comisiei Electorale Centrale în vederea validarii alegerilor.

ART. 59
Atribuirea mandatelor se va face de catre comisia electorala locala dupa validarea alegerilor de catre Comisia Electorala Centrala.

CAP. VII - Dispozitii finale

ART. 60
(1) Cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea alegerilor, inclusiv functionarea comisiilor electorale locale, se suporta din bugetul consiliilor locale, iar cele pentru organizarea si desfasurarea alegerilor la nivel national, inclusiv functionarea Comisiei Electorale Centrale, din bugetul Consiliului national al Colegiului Medicilor din România.
(2) Membrilor comisiilor electorale locale si ai Comisiei Electorale Centrale li se acorda o indemnizatie stabilita de catre consiliile locale, respectiv Consiliul national al Colegiului Medicilor din România, la propunerea birourilor.
(3) Birourile locale, respectiv biroul central vor asigura comisiilor electorale locale si centrale personalul tehnic auxiliar necesar pe perioada în care acestea functioneaza, stabilind si suportând indemnizatia acestora.

ART. 61
Termenele pe zile prevazute în prezentul regulament se calculeaza din ziua urmatoare celei în care încep sa curga si se împlinesc la sfârsitul zilei-limita. Zilele nelucratoare nu se iau în calcul.

ART. 62
Prin sintagma "consiliul local", folosita în prezentul regulament electoral, se întelege consiliul colegiului judetean, respectiv Consiliul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

ART. 63
Prevederile prezentului regulament electoral se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Statutului Colegiului Medicilor din România.

ART. 64
Contestatiile împotriva rezultatului alegerilor se fac si se depun la comisiile electorale locale, în termen de 48 de ore de la afisarea rezultatelor votarii.

[ actualizat: 10 septembrie 2015 ]

Credite EMC



Taxe pentru servicii
prestate la CM Brasov


Registrul Medicilor din Romania

Baza de date cu Registrul Medicilor din Romania

Consultare Registrul Medicilor
din Romania

© CMBv 2024