ă,î,â,ş,ţ,Ă,Î,Â,Ş,Ţ
Cautare nume medic 

Home

Comunicate de presa si informari CMR si CMBv

Informari de la CMR






Conform traditiei
astazi 7 aprilie este Ziua Mondiala a Sanatatii.


Anul acesta Ziua Mondiala a Sanatatii este marcata intr-un context deosebit si ,o data in plus ,ar trebui sa ne concentram asupra directiei principale de actiune a OMS- acoperirea universala cu servicii de sanatate.

O conditie esentiala pentru indeplinirea acestui deziderat este existenta unui corp profesional- medici, asistenti, moase, personal auxiliar- calificat si , nu in ultimul rand, sanatos.

Uram tuturor colegilor sanatate, putere de munca ,solidaritate si, pe cat se poate, o primavara frumoasa!

Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor Brasov,
Presedinte, Dr. Moraru Gabriel





Avand in vedere situatia de urgenta instituita la nivel national in contextul epidemiei de coronavirus, Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor Brasov suspenda temporar activitatea cu publicul.

Pentru situatii de urgenta, va rugam sa contactati institutia telefonic 0268478636, sau prin email office@brasov-colmed.ro intre orele 9:00 - 14:00.

Presedinte,
Dr. Gabriel Moraru






NICI O ZI MAI MULT! NICI UN TEST MAI PUTIN!
Aprilie 2, 2020 Colegiul Medicilor din Romania

In aceste vremuri dificile, posibil cele mai dificile din viata majoritatii romanilor, este necesar sa insistam pe un mesaj de incredere, seninatate si prudenta. Nu este usor pentru nimeni dar mai ales pentru profesiile din sanatate in general si pentru profesia de medic in special. Acestia isi duc angajamentul social pana la limita, oferind totul fiecaruia, mai presus de propriile interese personale. Competentele, timpul, vocatia, sacrificiul nostru merita recunoasterea maxima. De aceea dorim sa transmitem cetatenilor mesajul linistitor ca vom fi intotdeauna alaturi de ei si, prin urmare, vom fi fermi in concentrarea solicitarilor si contributiilor noastre catre realitatea de azi. Profesiunea de medic cere masuri urgente si eficiente. Aceste masuri nu au nicio legatura cu ceea ce am fi putut face si nu am facut si nici cu ceea ce va trebui sa facem in viitor.
Nu au nicio legatura cu dezbaterile politice, ci cu angajamente si unirea eforturilor. Suntem o tara unita si de aceea solicitam:

• Nici o zi mai mult fara echipamentul de protectie necesar. Personalul sanitar trebuie sa aiba echipamente individuale de protectie (EIP) si sa fie „testat” imediat si periodic indiferent de simptome sau expunerea la cazuri suspecte sau confirmate. Mii de profesionisti din domeniul sanatatii lucreaza din greu pentru a limita raspandirea virusului si pentru aceasta merita respect si munca in siguranta. In ciuda eforturilor fara precedent de a opri pandemia, profesionistii din domeniul sanatatii se afla in primele linii fara a avea EIP adecvat. In prezent suntem in situatia ca peste 10% din cei infectati sa fie medici si alti profesionisti din sanatate. Nu dorim sa avem decese din randul colegilor nostri. Chiar si in perioadele de criza, trebuie asigurate conditii de munca adecvate. Personalul trebuie sa aiba pauze si interval de timp liber intre ture, pentru a putea continua lupta impotriva a ceea ce ar putea fi o criza globala pe termen lung fara precedent. Lucrul in astfel de conditii necesita sanatatea psihologica a personalului, astfel incat pentru aceasta trebuie sa fie instituite servicii de asistenta adecvate.

• Nici o zi mai mult fara resursele diagnostice si terapeutice necesare. Necesitatea tot mai mare de capacitarati de terapie intensiva nu afecteaza toate judetele cu o intensitate egala. Planurile de cooperare trebuie stabilite de urgenta la nivel national fara ca acest lucru sa reduca asistenta in vreun judet, asa fel incat sa fie ajutati prioritar cei care au nevoie cel mai mult. Este obligatoriu sa nu neglijam nici o resursa de sanatate publica sau privata, atat in ​​punerea diagnosticului, cat si/sau in terapeutica. Redistribuirea impactului varfurilor de presiune ale epidemiei intr-o zona geografica folosind capacitatea existenta in alta va reduce congestia si stresul in sistemul de sanatate. Trebuie sa fim preocupati si sa luam toate masurile necesare in ceea ce priveste deficientele in aprovizionarea cu medicamente esentiale care exista in unele centre de asistenta medicala si chiar in unele judete si sa le prevenim si sa asiguram necesarul prin actiuni pertinente.

• Nici un test mai putin! Insistam asupra importantei realizarii tuturor testelor de diagnostic necesare pentru Coronavirus, afland astfel cate cazuri reale exista si unde sunt esentiale masurile pentru combaterea acestei pandemii. Principalul avantaj al diagnosticului bazat pe PCR este ca permite luarea deciziilor adecvate: izolarea pacientilor (spital, acasa sau in alte centre); externare (la domiciliu sau alte centre de asistenta) si poate comanda carantine pentru contacte. De asemenea, permite o distribuire corecta a personalului medical si reincorporarea acestora. Epidemia nu se va opri daca nu evitam noi infectii. Cunoscand dificultatile actuale ale furnizarii testelor, consideram prioritara efectuarea testelor in mod obligatoriu pentru tot personalul medical, personalul socio-sanitar, fortele de securitate de stat si pacientii din spitale, precum si in acele teritorii cu risc special, in asteptarea disponibilitatii maxime a acestora. Efectuarea unor teste masive este posibila daca sunt implicate si autorizate alte laboratoare non-clinice, adica centre de cercetare, industria farmaceutica, veterinara etc. Sistemul nostru national de sanatate nu trebuie sa renunte la diagnosticarea fiecarui caz.

• Nici o zi mai mult fara ca profesionistii sa participe la luarea deciziilor. A sosit momentul sa analizam opinia celor mai instruiti si competenti dintre noi pentru a lua masurile de sanatate urgente pe care situatia le cere. Este timpul sa ascultam vocea celor care zi de zi ofera „solutii pe locul de munca”, impreuna, lucrand cot la cot, in practica publica sau privata, ca un serviciu unic de asistenta medicala pentru toti, cu o singura vocatie de daruire si cu angajamentul de a nu lasa pe nimeni in afara pentru luarea deciziilor si care a chemat pentru ajutorul maxim la combaterea acestei realitati aspre. Solicitam „un cabinet de criza” in care deciziile clinice (competente si organizare) ale tuturor sectoarelor de asistenta medicala implicate, care conduc asistenta medicala in situatii de urgenta, sa joace rolul principal pe care il solicita situatia, indiferent de considerentele epidemiologice si de cercetare necesare. Astazi mai mult ca niciodata, solutia este IMPREUNA!

Ne-am mentinut si ne-am reafirmat loialitatea si consideratia noastra fata de autoritatile sanitare. Contributia pe care Colegiul Medicilor din Romania si colegiile teritoriale au adus-o si inca o aduc din primul moment al crizei Coronavirus-ului este incontestabila. Profesiunea de medic pune cetateanul in centrul deciziilor sale, promovand, printr-o critica constructiva, spiritul de responsabilitate si securitate, gandirea individului, a societatii si a sistemului de sanatate. Din pacate, in fiecare zi ne simtim mai indepartati de luarea deciziilor si de colaborarea logica cu autoritatile sanitare. Capacitatea noastra de a contribui la rezolvarea problemei, angajamentul si loialitatea noastra, nu se pot pune la indoiala. Toate colegiile teritoriale vor continua sa lucreze pentru a pune pacientii si cetatenii deasupra tuturor intereselor, in acelasi timp avand grija si protejandu-i pe colegii nostri. Deoarece doar avand grija de ele, avem grija de toti. Astazi, mai mult ca niciodata, avem in vedere semnalele de sprijin altruist pe care ni le trimiteti (masti, alte echipamente de protectie, mancare, cazare, etc.).

Astazi, mai mult ca niciodata, nu reduceti masurile de distantare sociala. Ramaneti acasa! Este o obligatie! Astazi, mai mult ca niciodata, ne ridicam vocea: IMPREUNA vom reusi!

Solicitam tuturor colegilor si colegelor noastre ca, indiferent de conditii, sa nu se lase cuprinsi de deznadejde, stiut fiind ca ei sunt aceia care trebuie sa instruiasca si sa conduca celalalt personal in batalia angajata, sa nu raspunda primului impuls de a abandona lupta dar, totodata, sa lupte pentru sanatatea lor la fel cum lupta pentru sanatatea pacientilor lor.

In numele Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Romania
Dr. Borcean Gheorghe – Presedinte





Informari de la CMR











Covid 19 și linia intâi medicală

Pandemia de Covid 19 a reusit in sfârsit să trezească, cel putin aparent, națiunea română din letargia in care se complace de 30 de ani.

Ne uitam in jurul nostru și constatam că infrastructura medicala este insuficiență și în mare parte inadecvată, la modul general și nu doar cu referire la situația actuală, că spiritul civic și responsabilitatea individuala sunt, din păcate, doar deziderate la care mare parte din populație nu aderă.

Trebuie să luptăm azi nu numai cu epidemia de coronavirus ci și cu toate lipsurile acumulate si ignorate de prea multa vreme.

În aceste condiții serviciile publice de sănătate se află în linia întâi a luptei cu Covid 19.

Presiunea momentului se exercită asupra serviciilor de urgență prespital si din spitale și în mod special asupra rețelei de medicină primară.

Dacă pentru spitale si serviciile de ambulanță s-au creat condiții decente de acțiune medicina de familie a fost lăsată să se descurce singură. Vorbesc aici de lucruri aparent banale precum aprovizionarea cu materiale de dezinfecție și echipament de protecție în condițiile absenței acestora de pe piață.

In acest context fac un apel către Direcțiile de sănătate publică să faciliteze aprovizionarea cabinetelor de medicină de familie cu aceste produse.

Fac deasemenea apel către cetățeni să se prezinte la cabinetele de medicină de familie doar în condiții de strictă necesitate (un telefon poate rezolva o problemă fără riscul epidemiologic actual).

Sper să trecem peste această epidemie cu cât mai puține pierderi și mai sper ca după aceea să rămânem vigilenți și să construim ce nu am construit până acum: infrastructură medicală decentă și conștiință civică adevărată.

Dr. Adrian Gabriel Moraru
Președinte Colegiul Medicilor Brașov

Credite EMC



Taxe pentru servicii
prestate la CM Brasov


Medici din Brasov

Baza de date cu medicii din Brasov si specialitatile lor medicale poate fi consultata online (253)
» consultati ...

© CMBv 2012                  Prima pagina · Despre noi · Avizari · Membri · Legislatie · JMB · Contact · Biblio medical                       pam